luistermee3       facebook      logohv

EEN SLEUTEL VOOR DE DAG EN EEN GRENDEL VOOR DE NACHT> weblog Ina (4)

Kort geleden besprak ik met de catechisanten het onderwerp ‘bidden’.

Gebed, wat een prachtig iets is dat toch! Al je grote en kleine dingen, zorgen, onzekerheid, angst, pijnen en pijntjes, alles mag je delen met God. Zelfs dingen die te lastig zijn om uit te spreken, mag je in je gedachten bij Hem brengen. Het gaat niet om mooie woorden, prachtige volzinnen, maar gewoon, wat in je opkomt mag je God vertellen.

In de voorbereiding van die avond, dacht ik onmiddellijk aan de woorden, die ik ooit las in een boekje van Corrie ten Boom en die me altijd zijn bijgebleven: ‘gebed is een sleutel voor de dag en een grendel voor de nacht’. Mooi hè, je dag openen, beginnen met God en afsluiten, de grendel ervoor, als je gaat slapen, opnieuw met God.
Toch kwamen we er al pratend met elkaar achter, dat we dat eerste nog wel eens vergeten.
Ja, een avondgebed, dat hebben we als klein kind al geleerd van onze ouders: Ik ga slapen ik ben moe…, enzovoorts.
Maar begin je de dag ook met God?

Ik heb daaraan een prachtige jeugdherinnering. Mijn moeder leerde ons niet alleen dat avondgebedje, nee, ook ’s morgens leerde ze ons voor ons bed te knielen en een ochtendgebed uit te spreken:

‘Wij danken u barmhartig God / Beschikker van ons deel en lot
voor Uwe hoede en trouwe wacht / ons weer betoond in deze nacht.
Troost allen die in nood en smart / tot U verheffen het angstig hart
Maak ons in tegenspoeden stil / hoor ons o God om Jezus wil.
Amen’

En tekst waarvan we als kleine kinderen misschien niet zo heel veel begrepen, maar wat ons wel leerde, de dag met de juiste sleutel te openen.
Onze dagen zijn vol en druk, zodra we ’s morgens onze ogen open hebben, begint vaak het haasten al. Toch iets om over na te denken, die openingssleutel? Ook om onze jonge kinderen te leren?
Mooie hulpmiddelen voor jezelf kunnen daarbij ook de dagelijkse berichtjes zijn die je op je mobiel kunt ontvangen, b.v. Dagelijkse Broodkruimels of Dagelijks Woord. Een moment aandacht voor God als de nieuwe dag begint.
Of gewoon even op je knieën om de dag in Gods hand te leggen.
Echt, het kleurt je dag!

people 2604831 960 720

 

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)