luistermee3       facebook      logohv

MET OF ZONDER BOOM> weblog Ina (3)

Ik las een berichtje over een Nasrdin Dchar, een Marokkaans-Nederlandse acteur. Via Instagram had  hij een foto van zichzelf  de wereld ingestuurd, waarop hij zijn kerstboom aan het optuigen was. De reacties die hij daarop kreeg, had hij niet voorzien: Veel Moslims scholden hem uit voor alles wat mooi en lelijk was, vooral lelijk, begreep ik… In een reactie vertelt hij, dat hij die boom gewoon voor de gezelligheid in huis haalt, en dat het helemaal niks met  godsdienst te maken heeft. ‘Als kind,’ zo vertelt hij, ‘mocht ik de kerststukjes die op school gemaakt werden, niet mee naar huis nemen. Ze werden weggegeven aan de buren.’

thumbnail IMG 7624

Ah, opeens voelde ik een stukje herkenning. Bij mij werd vroeger op school de kerstboom verloot als de kerstvakantie begon. Ik hoopte altijd tevergeefs dat ik de gelukkige zou zijn. Maar mijn ouders hielpen me al snel uit de droom: als ik hem zou winnen, zou het echt niet bij ons in huis komen, een kerstboom had immers niks met Kerstfeest te maken. Hooguit zou hij tot takjes in een kerststukje verwerkt mogen worden.

Je kunt dus op twee manieren kijken naar die boom: omdat hij niks met het Christelijke Kerstfeest te maken heeft, kun je hem weren als verkeerde afleiding van het ware feest. Anderzijds kun je hem om diezelfde reden dus prima in huis halen. Juist omdat hij niets met het geboortefeest te maken heeft, valt hij onder de categorie ‘wintergezelligheid’.

Al zo’n vierenveertig jaar staat er bij ons rond deze tijd van het jaar zo’n boom in huis, voor de gezelligheid dus. Dit jaar weliswaar een miniboom, maar toch: een kerstboom! Nee, hij heeft helemaal niks met het Christelijke geloof te maken, dus Moslim, Christen of Atheïst, zet die boom gezellig in je kamer!

Ik wens jullie allemaal, met of zonder kerstboom, in mooie of moeilijke omstandigheden, een echt kerstFEEST. Die boom erbij of toch niet, dat doet er niet toe. De Zoon van God erbij, daar gaat het om. Daar heeft het Kerstfeest álles mee te maken!

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)