Mooie woorden > weblog Ina

Neem nu het woord ‘Volledig’… raar toch, vol en ledig in één? Zo lag ik gisteravond in bed te denken over het woord ‘gedachtewereld’. Wat een treffend woord is dat. Want ja, je gedachten zijn een wereld op zich. Achter een vriendelijke glimlach en mooie woorden kan een wereld vol haatgedachten verscholen liggen, achter een opgewekt gezicht en rustig gepraat, een hoofd vol van verdriet of angst. Het is fijn als je iemand hebt met wie je een gedeelte van je persoonlijke gedachten kunt delen, maar toch heeft volgens mij iedereen daarnaast een geheime gedachtewereld. Vaak niet eens omdat je sommige dingen niet zou willen delen, maar gewoon omdat er geen woorden voor te vinden zijn. En ja, eerlijk is eerlijk, sommige gedachten wil je niet delen. Soms omdat je er een ander niet mee wil belasten, soms omdat je ze liever voor jezelf houdt. Stel je voor, dat een ander altijd je gedachten kon lezen, zonder dat jij dat wilde…

gedachten

Waarom houdt die ‘gedachtewereld’ mijn gedachten vandaag zo bezig? Ach, misschien komt het door de preek van afgelopen zondagochtend (de dienst kerk en school). Toen onze dominee zo mooi uitlegde, hoe ‘gekend’ wij zijn door de onze hemelse Vader. Toen we zongen van psalm 139, over God, die onze diepste gedachten kent. Mooi, maar tegelijkertijd ook heel confronterend: Iemand die je diepste gedachten kent.

Gedachtenwereld… mooi woord toch… Een wereld van gedachten. Er komt zomaar nog een bijzonder woord bij me boven: ‘Overgave’. Daar zit het woord gave in. Ja, het is een gave, dat we ons mogen overgeven aan die God, die zelfs bekend is met onze diepste, geheimste gedachten. Die van ons houdt, niet dankzij onze gedachten, maar ondanks wat er soms allemaal leeft in onze gedachtenwereld. Die ons vol-ledig kent, volledig…, daar zijn we weer bij dat eerste woord, de cirkel is rond. Zomaar een stukje uit mijn ‘gedachtewereld’….