luistermee3       facebook      logohv

November slachtmaand... > weblog Ina

Hij vond het een leuk boekje en wij wisten tenminste weer een cadeautje om er bij te stoppen in de zak. Daarbij nog een taaitaaipop en een donkerbruin ‘suikerbeest’, en verder goed denken of er nog nieuwe sokken nodig waren of dat er misschien een of ander interessant (dag)boek was verschenen?

opwegkerst

Maar die almanak, eigenlijk vond mijn vader dat wel een van z’n leukste cadeau’s, als ik me goed herinner. Hij bladerde graag in die kleine boekjes. En ook ikzelf, zeker als kind, vond het heel interessant om daarin te lezen. Er stonden allerlei verschillende wetenswaardigheden in. Maar wat me het meest is bijgebleven, waren de aanduidingen van de maanden, in het bijzonder die van november: SLACHTmaand. Dat klonk akelig, naar zielige schaapjes en koeien die bij de slager eindigden. En terwijl ik met smaak op mijn rookworst bij de boerenkool kauwde, bedacht ik dat dat nu precies paste bij die maand november. Want toen vond (en nog steeds vind) ik het geen fijne maand. Terwijl veel mensen tegen januari aanhikken als saaie maand, heb ik dat met november. Ik houd niet van de winter, ik houd niet van de korter wordende dagen… Heeft oktober vaak nog mooie dagen, kleurt het blad aan de boom goud en bruin, in november worden die bomen kaal en triest. Het is dus echt een neerSLACHTige maand!

Maar dit jaar spreek ik mezelf maar eens goed toe: in november gaan we op weg naar december, het Kerstfeest! In november hopen we te vieren dat we 40 jaar getrouwd zijn! In november woon ik in een warm huis en heb ik genoeg te eten en te drinken, verwarming! November? Niks, slachtmaand, PRACHTmaand!

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)