luistermee3       facebook      logohv

Terugblik > weblog Ina

Ieder jaar, als ik de ballen voorzichtig uit de kerstboom pluk en ze terug leg in een doos, vraag ik me af, hoe het leven zal zijn als ze weer tevoorschijn komen. Hoe zal het dan zijn? Ben ik er nog, ben ik gezond, hoe zal het met de kinderen en kleinkinderen zijn? Waarschijnlijk hoort dat bij het ouder worden, vroeger had ik die gedachten veel minder, geloof ik…

strand-2014

Want wat kan er in een jaar toch veel gebeuren! Verdrietige dingen, maar ook mooie dingen. Soms lijkt een jaar, dat achter je ligt vrijwel geruisloos verlopen te zijn. Maar altijd zijn er wel gebeurtenissen, die je geraakt hebben. En dan is het de kunst, om daar op een goede manier naar te kijken. Nee, ik bedoel nu geen grote persoonlijke rampen, die je kunnen treffen, maar gewoon, de relatief kleine dingen van iedere dag.

Laatst stond ik te wachten in een rij voor de kassa van een warenhuis. Voor me stonden twee mensen, de man had twee truien in zijn hand, die hij ging afrekenen. Zijn vrouw, naast hem, haalde een kortingsbon uit haar tas. ‘Hier,’ zei ze, ’als je die zo inlevert, krijg je 20% korting op een van de truien.’ De man pakte de bon aan en mopperde: ’We hadden moeten zorgen dat we twee bonnen hadden gehad. Had je er niet een bij de buren kunnen vragen? Nu moet ik voor die ene trui de volle mep betalen, zonde!’ Zij haalde haar schouders op en zei: ‘Zeur niet, wees blij met deze bon. Anders had je voor allebei de gewone prijs moeten betalen!’ Hij zweeg, ze waren aan de beurt.

Zo kun je kijken naar de dingen in het leven van elke dag. Mopperend omdat het altijd beter had gekund. Of dankbaar voor de onverwachte, mooie meevallers!

Ik wens u een dankbare terugblik op 2014!

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)