luistermee3       facebook      logohv

De barmhartige samaritaan > weblog Ina

Die arme man, die daar aan de kant van de weg lag, hopend op hulp van de voorbijgangers. Maar dat viel vies tegen, de mensen, van wie hij hulp zou kunnen verwachten, gingen met een boogje om hem heen en lieten hem liggen. Ze belden niet eens 112, zeg maar... Gelukkig krijgt het verhaal een mooie wending: er stopt iemand bij hem en biedt hem alle hulp die maar te bedenken is. En wij, we hebben geen goed woord over voor die priester en die Leviet, die hem aan zijn lot overlieten. Dat zouden wij zelf heel anders doen! Toch...?

Vorige maand ging er een filmpje rond via de social media, wat me wel tot nadenken stemde. Ergens op een druk punt in een stad, ik meen Parijs, liep een haveloze man. Opeens begon hij te wankelen en viel hij op de grond. Languit bleef hij liggen, het gezicht naar beneden. 'Help, help me...' riep hij zacht. En wat gebeurt er? De voorbijgangers kijken naar hem en lopen met een bochtje om hem heen. Niet één man of vrouw steekt een hand naar hem uit, of spreekt hem zelfs maar aan. Schokkend... Zeker als je het filmpje verder bekeek. Opnieuw was daar de man, maar deze keer tot in de puntjes gekleed, een keurige heer. En hetzelfde herhaalde zich. Ook hij wankelde en viel. En deze keer hoefde hij maar heel even te wachten, de mensen schoten van alle kanten toe om hem te helpen.
Bizar toch? Toch...

Waren die mensen die doorliepen echt zoveel anders dan ik, dan wij? Wat doe ik als ik op Hoog Catharijne loop en ergens aan de kant ligt een wat vies uitziende, dakloze? Nou, als ik heel eerlijk ben, denk ik dan: ligt zeker te slapen of misschien dronken... En ik loop door. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om te stoppen, me over de man heen te buigen en te vragen of hij hulp nodig heeft. Ik schaam me terwijl ik dit schrijf, maar ik vrees dat het de werkelijkheid is. Het filmpje op internet heeft me zeker tot nadenken gebracht!

Alles wat jullie gedaan hebben voor een van de onaanzienlijksten van mijn broeders of zusters, dat hebben jullie voor Mij gedaan... Matteüs 25:40

 

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)