luistermee3       facebook      logohv

Vlinders > weblog Ina

Ik ben dol op vlinders, zo vrolijk en teer, kwetsbaar en tegelijk machtig omdat ze zo gemakkelijk van de ene bloem naar de andere kunnen zweven. Ik word altijd blij als ik ze zie, waarschijnlijk ook omdat ze bij de zomer horen en ik nu eenmaal heel erg houd van de zomer en de zon.

Maar er is nog een reden, waarom ik vlinders zo bijzonder vind. Eigenlijk zijn het de meest bijzondere schepsels die er zijn. Kijk maar eens rond naar het levensbegin en –verloop van alle andere dieren en mensen. We kijken vertederd naar lammetjes, biggetjes, baby olifantjes, kittens en ga maar door. Mensenbaby’s toveren ook al een vertederende glimlach op ons gezicht. Bij het ouder worden veranderen die roze biggetjes in wat minder aantrekkelijke varkens, de lammetjes zijn wat grauwe schapen geworden en het schattige olifantje is een grote grijze reus geworden, wiens vel te los lijkt te zitten. En de mens…? Een oude man of oude vrouw is nog steeds een prachtig, uniek schepsel, maar de lekkere ronde spekarmpjes en beentjes zijn vaak toch wel wat los in het vel gaan zitten. Allemaal heel gewoon, mens en dier èn zelfs de bloemen takelen af bij het ouder worden.

Maar die vlinder! Die begon niet als superschattig babyvlindertje, nee, integendeel. Als een langzaam voortkruipende rups, zich vol etend met blaadjes, meestal niet echt geliefd bij de mensen. Ja, en dan lijkt de ‘normale’ aftakeling in te zetten. Rups verbergt zich in een grauwe cocon, zijn einde lijkt nabij. Maar dan! De rups verandert in een totaal ander dier. Ze heeft een prachtig stel vleugels in de mooiste kleuren. En ze kan daarmee vliegen en fladderen, ze danst van bloem naar bloem. Nog hetzelfde dier, maar totaal anders en vernieuwd.

En daarom vind ik vlinders de meest bijzondere dieren die God geschapen heeft. Daar komt nog bij, dat het tegelijk een beeld is van wat ons nog wacht. Ook wij mogen eens, door het cocon van de dood en het graf heen, een geweldig nieuw leven beginnen, net als die vlinders. Bijna niet voor te stellen toch? Maar kijk maar naar de vlinders, het kan echt! Met dit verschil… wij zullen geen eendagsvlinder zijn, maar eeuwigheidsvlinder!

    

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)