luistermee3       facebook      logohv

Intocht > weblog Ina

Toch was het geen Koninginnedag, pardon, Koningsdag moet ik zeggen. Ook geen Olympische Spelen of zo.  Nee, het was gewoon een maandagochtend in maart.

Wat was er dan te zien? De Amerikaanse president arriveerde in Nederland! Vanaf het moment dat het vliegtuig op de zwaar bewaakte luchthaven aankwam tot meneer Obama een kijkje nam in ons Rijksmuseum konden we meekijken. Daar tussendoor vloog allerlei informatie de huiskamer binnen. Hoe de auto, waarin hij vervoerd werd, was uitgerust met allerlei extra beveiligingszaken, zelfs tot een voorraadje bloed-voor-het-geval-dat. Aan alles was gedacht, wegen waren afgezet, ja, hele stadswijken afgesloten, beveiliging op de grond en vanuit de lucht. Er kwamen veel belangrijke mensen naar ons land, maar de allerbelangrijkste was toch wel Obama.

coming-intocht

Dat doet me zomaar denken aan een andere belangrijke man. Ook hij komt een grote stad binnen. Niet per vliegtuig, maar op een ezeltje. Beveiliging is er niet, maar enthousiasme is er wel: er staan veel mensen langs de kant te juichen en te zwaaien. Ze rukken zelfs de takken van de bomen om uiting te geven aan hun blijdschap. Als er televisie was geweest, was het ’s avonds beslist uitgebreid op het journaal gekomen. Maar het enthousiasme blijft niet. En de ME is niet paraat. Of toch wel? Ja, later lees ik van soldaten, maar zij zijn niet om te beveiligen, integendeel….

Geen noodvoorraad bloed, geen kogelvrij glas, geen respect. Maar een doornenkroon, slagen en hoon. Geen bezoek aan een stad, dat miljoenen aan geld kostte. Maar een tocht de stad uit, naar een heuvel, een weg die zou uitlopen op de redding van miljoenen. Geen glimlachende machthebber, toe gejuicht door velen, maar een lijdende Machthebber, verlaten door allen.

Zo kan ik nog heel veel verschillen opnoemen, maar het grootste verschil is wel dit: Geen gesprekken over vrede, maar het brengen van Vrede! Halleluja!     

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)