luistermee3       facebook      logohv

Geluksmomentjes > weblog Ina

Mensen zouden ontdekken dat hun goede voornemens van 1 januari niet lukken, de zomer lijkt nog erg ver weg… blijkbaar reden genoeg om depri te worden. Dit is een verschijnsel, overgewaaid uit Engeland. Flauwekul, lijkt mij, maar ik kwam het vandaag verschillende keren tegen op de social media, dus het leeft wel in ons land.

Waarom ik dit noem? Omdat het in groot contrast staat met het onderwerp, waarover ik van plan was te schrijven in deze column. Geluk, heel iets anders dus! Vorige week las ik een boek, waarin iets heel interessants stond. De auteur vertelde dat ze tijdens haar studie psychologie samen met de rest van haar studiegroepje, van haar professor de opdracht kreeg om elke dag vijf expliciete geluksmomenten te noteren. Dat was de enige opdracht. Verbaasd ging ze naar huis, dat werd een makkie de komende drie maanden! Maar dat viel tegen. Al de eerste dag ontdekte ze, dat het heel moeilijk was om vijf van zulke ogenblikken vast te leggen. Hoe ze ook piekerde en peinsde, ze kwam niet verder dan wat algemeenheden zoals dankbaarheid voor haar leven, haar gezondheid, familie… Maar dat was niet de bedoeling van de opdracht.

geluk-ina

De dagen erna bleef ze maar denken en zoeken en langzaam begon ze ze te zien. Een complimentje dat ze kreeg, een paar oude mensen die innig gearmd over straat liepen, een opa die met z’n kleinkind de eendjes voerde, een hartelijke opmerking van een vriendin. Na een week ontdekte ze elke dag zoveel blij-makers, dat het bijna moeite ging kosten om er vijf uit te kiezen. Bij het volgende college hoorde ze van haar medestudenten hetzelfde verhaal. Toen begrepen ze, wat de professor hun wilde zeggen en leren: oog te hebben voor de dingen die je gelukkig maken, de hele dag door je bewust te zijn van al je zegeningen in plaats van maar door te rennen van het een naar het ander.

Ik vond dat stukje het mooiste van het hele boek. Iedere avond in bed lig ik mijn geluksmomenten, oftewel mijn zegeningen te bedenken. Je moet het even ‘leren’, er oog voor krijgen. Maar dan ontdek je, dat je leven vol van zegeningen is, zelfs in moeilijke omstandigheden.

We hebben ook zo’n lied… Tel uw zegeningen, tel ze één voor één…. 

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)