luistermee3       facebook      logohv

Eten in het donker> weblog Ina

ETEN IN HET DONKER

Kort geleden ging ik uit eten met een vriendin. Dat is op zich niet zo bijzonder natuurlijk, maar dit etentje was wel bijzonder!
Om half zeven moesten we ons melden bij het mooie restaurant in Zeist. Met ons waren er nog ongeveer dertig mensen die gereserveerd hadden.
Nadat ons een drankje was aangeboden, kregen we ‘uitleg’ over ons diner, wat in een andere ruimte zou worden geserveerd.
Geen diner op een zonnig terras, geen diner bij kaarslicht, maar eten in het donker, in volslagen diepe, dichte duisternis.
Amanda, een leuke jonge vrouw, vanaf haar babytijd blind, vertelde ons waar we op moesten letten en gaf wat handige tips, die we, zo bleek later, hard nodig hadden.
Daarna gingen we naar de eetzaal. In kleine groepjes, achter elkaar, hand op elkaars schouder, werden we de totaal verduisterde eetzaal ingeleid. Toen ik achter mijn stoel stond kon ik op de tast gaan zitten, erop vertrouwend dat m’n vriendin tegenover me kwam zitten.

Eten in het donker… Het is echt een bijzondere ervaring. Allereerst je laten leiden tot je bij je tafel komt, je overgeven en vertrouwen dat het je op de juiste plaats terecht komt.
En dan opnieuw erop vertrouwen dat het eten dat voor je wordt neergezet, goed en lekker zal zijn.
Dat het carpaccio die je denkt te proeven, ook echt carpaccio is. Dat de varkenshaas die je meent te voelen (stiekem met je vingers) ook echt dat is.
En ook heel raar, zit degene met wie je uit eten denkt te zijn, ook echt tegenover je aan tafel?
Ook best een beetje spannend: waar is de uitgang, kun je wel weg als je dat zou willen?
Je overgeven, vertrouwen op degenen die de leiding hebben van deze avond.
Het eten smaakte heerlijk, vanaf het voorgerecht tot en met het heerlijke dessert. Misschien proefden we nog intenser van de gerechten, dat was immers de enige manier om erachter te komen wat er op je bord lag?
Toen we een paar uur later knipperden tegen de lichten die aangingen, was ik bewust dankbaar voor het feit dat ik kan kijken. Dat ik de mensen kan zien, de bloemen en de bomen, de kleuren om me heen. Dat ik zonder tasten, kan gaan en staan waar ik wil.
Ook heb ik diep respect voor mensen die nooit kunnen zien en toch hun weg zoeken door onze ‘ziende’ wereld.
Er zat voor mij ook een diepere les in: ik mag me laten leiden door het leven, ook al is het soms donker, ook al weet ik niet waar de weg me heenleidt, God legt zijn hand op mijn schouder en stuurt me de goede kant op.

Eten in het donker: ik kan het iedereen aanbevelen om een keer te doen.

lighthouse 2307273

 

EEN SLEUTEL VOOR DE DAG EN EEN GRENDEL VOOR DE NACHT> weblog Ina (4)

Kort geleden besprak ik met de catechisanten het onderwerp ‘bidden’.

Gebed, wat een prachtig iets is dat toch! Al je grote en kleine dingen, zorgen, onzekerheid, angst, pijnen en pijntjes, alles mag je delen met God. Zelfs dingen die te lastig zijn om uit te spreken, mag je in je gedachten bij Hem brengen. Het gaat niet om mooie woorden, prachtige volzinnen, maar gewoon, wat in je opkomt mag je God vertellen.

In de voorbereiding van die avond, dacht ik onmiddellijk aan de woorden, die ik ooit las in een boekje van Corrie ten Boom en die me altijd zijn bijgebleven: ‘gebed is een sleutel voor de dag en een grendel voor de nacht’. Mooi hè, je dag openen, beginnen met God en afsluiten, de grendel ervoor, als je gaat slapen, opnieuw met God.
Toch kwamen we er al pratend met elkaar achter, dat we dat eerste nog wel eens vergeten.
Ja, een avondgebed, dat hebben we als klein kind al geleerd van onze ouders: Ik ga slapen ik ben moe…, enzovoorts.
Maar begin je de dag ook met God?

Ik heb daaraan een prachtige jeugdherinnering. Mijn moeder leerde ons niet alleen dat avondgebedje, nee, ook ’s morgens leerde ze ons voor ons bed te knielen en een ochtendgebed uit te spreken:

‘Wij danken u barmhartig God / Beschikker van ons deel en lot
voor Uwe hoede en trouwe wacht / ons weer betoond in deze nacht.
Troost allen die in nood en smart / tot U verheffen het angstig hart
Maak ons in tegenspoeden stil / hoor ons o God om Jezus wil.
Amen’

En tekst waarvan we als kleine kinderen misschien niet zo heel veel begrepen, maar wat ons wel leerde, de dag met de juiste sleutel te openen.
Onze dagen zijn vol en druk, zodra we ’s morgens onze ogen open hebben, begint vaak het haasten al. Toch iets om over na te denken, die openingssleutel? Ook om onze jonge kinderen te leren?
Mooie hulpmiddelen voor jezelf kunnen daarbij ook de dagelijkse berichtjes zijn die je op je mobiel kunt ontvangen, b.v. Dagelijkse Broodkruimels of Dagelijks Woord. Een moment aandacht voor God als de nieuwe dag begint.
Of gewoon even op je knieën om de dag in Gods hand te leggen.
Echt, het kleurt je dag!

people 2604831 960 720

 

MET OF ZONDER BOOM> weblog Ina (3)

Ik las een berichtje over een Nasrdin Dchar, een Marokkaans-Nederlandse acteur. Via Instagram had  hij een foto van zichzelf  de wereld ingestuurd, waarop hij zijn kerstboom aan het optuigen was. De reacties die hij daarop kreeg, had hij niet voorzien: Veel Moslims scholden hem uit voor alles wat mooi en lelijk was, vooral lelijk, begreep ik… In een reactie vertelt hij, dat hij die boom gewoon voor de gezelligheid in huis haalt, en dat het helemaal niks met  godsdienst te maken heeft. ‘Als kind,’ zo vertelt hij, ‘mocht ik de kerststukjes die op school gemaakt werden, niet mee naar huis nemen. Ze werden weggegeven aan de buren.’

thumbnail IMG 7624

Ah, opeens voelde ik een stukje herkenning. Bij mij werd vroeger op school de kerstboom verloot als de kerstvakantie begon. Ik hoopte altijd tevergeefs dat ik de gelukkige zou zijn. Maar mijn ouders hielpen me al snel uit de droom: als ik hem zou winnen, zou het echt niet bij ons in huis komen, een kerstboom had immers niks met Kerstfeest te maken. Hooguit zou hij tot takjes in een kerststukje verwerkt mogen worden.

Je kunt dus op twee manieren kijken naar die boom: omdat hij niks met het Christelijke Kerstfeest te maken heeft, kun je hem weren als verkeerde afleiding van het ware feest. Anderzijds kun je hem om diezelfde reden dus prima in huis halen. Juist omdat hij niets met het geboortefeest te maken heeft, valt hij onder de categorie ‘wintergezelligheid’.

Al zo’n vierenveertig jaar staat er bij ons rond deze tijd van het jaar zo’n boom in huis, voor de gezelligheid dus. Dit jaar weliswaar een miniboom, maar toch: een kerstboom! Nee, hij heeft helemaal niks met het Christelijke geloof te maken, dus Moslim, Christen of Atheïst, zet die boom gezellig in je kamer!

Ik wens jullie allemaal, met of zonder kerstboom, in mooie of moeilijke omstandigheden, een echt kerstFEEST. Die boom erbij of toch niet, dat doet er niet toe. De Zoon van God erbij, daar gaat het om. Daar heeft het Kerstfeest álles mee te maken!

GELOOF EN EEN ELEKTRISCHE TANDENBORSTEL> weblog Ina

Geloof en een elektrische tandenborstel, wat hebben die twee met elkaar te maken? Zo op het eerste gezicht natuurlijk helemaal niks.
Maar toch viel me pas zomaar in, dat er best wel overeenkomsten zijn.
Het was op een moment dat ik mijn tandenborstel na een nachtje opladen, weer gebruikte. Sjonge, wat een kracht en energie had dat ding weer!
Toen ik hem de avond ervoor maar weer eens op de oplader plaatste, had ik niet eens het idee dat hij aardig leeg begon te raken. Pas nu, nu hij weer was opgeladen, viel het verschil mij op.
Natuurlijk kon ik er gisteren ook nog prima mee poetsen. Zelfs als hij helemaal leeg is, is het nog steeds een tandenborstel, kan ik hem nog steeds gebruiken.
Maar regelmatig een nachtje op de oplader, dat maakt een enorm verschil. En zoals gezegd: dat merkte ik pas nadat hij weer was opgeladen.

Wat heeft dat met geloven te maken? Vraagt u zich nu waarschijnlijk af.
Wel, dit: Ik hoorde pas iemand zeggen (en dat hoort u waarschijnlijk ook regelmatig): ‘Ik heb de kerk helemaal niet nodig om te geloven, in m’n eentje lukt dat ook prima.’
En dat kan zeker waar zijn, geloof zit in je hart, is iets van jezelf. Maar toch, als ik aan die tandenborstel denk…
Door naar de kerk te gaan, of thuis mee te luisteren met een kerkdienst of anderszins, krijg je net die extra stroomstoot, nieuwe energie, nieuwe kracht.
Net zoals ik met die tandenborstel, zelfs helemaal zonder stroom, echt mijn tanden wel kan poetsen, zo kun je ook in je eentje geloven. Alleen gaat het moeizamer, het kost veel meer energie. Je doet jezelf eigenlijk tekort, je kunt zoveel meer ontvangen!
Zoals ik na het opladen van de tandenborstel pas merkte hoe fijn het weer poetste, zo mag je je ook laten opladen door een mooie preek, door de uitgesproken zegen. Nieuwe energie, nieuwe bezieling!

Misschien zegt u: ik poets altijd met een gewone tandenborstel, dus dit gaat niet over mij…
Tja, bedenk dan maar dat op z’n tijd een nieuwe tandenborstel aanschaffen ongeveer hetzelfde effect heeft! Nieuwe energie, nieuwe poetskracht.
Goed voor je gebit zorgen is belangrijk, goed voor je ziel zorgen nog veel belangrijker!

toothbrush head 115119 960 720

Schijn bedriegt (soms)> weblog Ina

Een paar weken geleden gingen onze overburen c.q. medebroeder en -zuster een paar dagen op stap. Zij vroegen ons om voor hun levende have, een aantal gezellige kippen te willen zorgen, nou, geen enkel probleem natuurlijk.
Zelfs heel leuk, gezien het feit dat buurman, behalve de voederinstructies nog iets meldde: ik mocht na het voeren ook de gelegde eieren meenemen.
De bewuste ochtend begaf ik me met een schaaltje (je weet tenslotte maar nooit hoeveel eieren er zullen liggen) op weg naar het kippenhok. Natuurlijk, ook in de winkel zijn prima eieren te koop, maar zo’n echt kakelvers eitje, net van de kip, dat zou natuurlijk verrukkelijk zijn op onze boterham.
Een bakje voer, water, een paar oude boterhammen, de kippen vielen enthousiast aan op hun eten.
Ik opende verwachtingsvol het leghok. Daar lag één ei… Ik pakte het voorzichtig op, het was een mooi ei, precies zoals een ei hoort te zijn. Ik vond alleen de kleur van de schil wat apart, er lag een wat grijsgroene gloed over.
Nu liep er bij die kippen ook één wat aparte, staartloze kip, dus vooruit, dit ei was vast van die kip. Alles wat uit de mens komt, is ook niet altijd van dezelfde kleur, ik bedoel maar...
Voorzichtig droeg ik mijn ei naar huis, in het schaaltje. Dan hadden we toch straks beiden een half ei op brood. Immers, beter een half ei, dan…

Op het moment dat ik mijn huis binnen ging, begon er langzaam iets te dagen. Dit was geen echt ei, het was natuurlijk zo’n lok-ei, wat kippen moet enthousiasmeren hun eitje erbij te leggen.
‘Wat denk jij?’ vroeg ik echtgenoot. Hij was het met me eens, het was een nep-ei. Schijn bedriegt, dat was wel weer bewezen.
Gelukkig had niemand mijn blunder gezien, ik liep snel terug naar het kippenhok, leidde de dames daar af met nog een paar stukken brood en legde het ei netjes terug in het leghok.
‘Zullen jullie niks tegen de baas zeggen?’ vroeg ik de kippen. ‘Maar flauw, dat jullie geen enkel eitje voor me hebben gelegd.’ Ze kakelden gewoon door mijn verwijt heen en negeerden me volkomen.
De volgende dag bedankte buurman me voor de goede zorgen. Op dat moment besloot ik hem mijn blunder toch maar te vertellen, vooruit, kon hij eens flink lachen.
Hij lachte inderdaad, maar niet om de reden die ik had gedacht: ‘Het was helemaal geen nep-ei,’ zei hij. ‘We waren al verbaasd dat je geen eieren had meegenomen, er lagen er vier in het hok.’
‘Vier? Het was er vanochtend maar één! En die kleur…’ zei ik.
‘Tja, de ene kip legt eieren met een andere kleur schil dan de andere kip, zei hij schouderophalend. Daarna deed hij de vier verse eitjes in een doosje en stopte het me in de hand.
Zoals ik al zei: Schijn bedriegt (soms).
Ik dacht echt dat ik vanuit het kippenhok een zacht gegiechel hoorde. Waarschijnlijk die ene kip zonder staart…

egg 1510449 960 720

 

ZOEM… ZOEM…> weblog Ina

We hadden een heerlijke vakantie, de lucht was blauw, de zon scheen (meestal), er waaide een heerlijke wind. We hadden een prachtig plekje aan de Franse zuidkust en we genoten van de rust, lekker wat zwemmen, veel lezen en af en toe eens naar een gezellig stadje.
Het eten was heerlijk en het glaasje Franse wijn verrukkelijk!
Tot zover het succesverhaal van onze vakantie, afgelopen maand.
Want… zo zagen de dagen eruit.
De avonden en nachten waren een ander verhaal. Tenminste, voor mij.
Zat mijn echtgenoot ’s avonds heerlijk in zijn korte broek en shirt buiten te genieten van de zwoele avond, ik zat met lange broek, sokken, shirt met lange mouwen of badlaken om me heen geslagen en was dan nog niet veilig.
U begrijpt het vast al: ik ben om op te vreten! Dat vinden de muggen tenminste. Laten ze manlief meestal ongemoeid, mij weten ze te vinden, ieder plekje bloot is aantrekkelijk.
’s Nachts in bed ging dat zo door. Hoewel ik me overvloedig besproeide met eucalyptusolie, was het toch iedere nacht wel een keer raak.
Venijnige, piepkleine mugjes waren het, die bulten veroorzaakten, zes keer zo groot als ze zelf waren.
Hun irritante gezoem hield me waakzaam, of zouden we dat als irritant beschouwen omdat we weten dat dat geluid vaak een hoop jeuk gaat betekenen?
Hoe zou dat geweest zijn in het Paradijs, voor de zondeval? Zoemden ze toen ook? Haalden ze geen bloed uit Adam en Eva zonder kleren, maar dropjes honing uit de rozen?
En klonk hun gezoem misschien als het gegons van de krekels van nu?
Ik weet het niet.
Ik weet wel, dat ik volgend jaar een klamboe meeneem op vakantie, of een boerka voor dag en nacht ga dragen…

Gij zult niet doodslaan… Dat geldt vast niet voor muggen, toch?

mug

 

Wat er staat geschreven > weblog Ina

Ik heb het weer gedaan…

Steeds neem ik me voor het niet meer te doen, maar toch kan ik het niet laten.

Wat ik bedoel?
Het lezen van recensies. En niet zomaar recensies, maar die over mijn werk geschreven zijn.
Je komt ze overal tegen, in tijdschriften, en vooral op allerlei websites.
Een positieve recensie maakt blij, geeft moed: zie je wel, ik doe het nog niet zo slecht!
Een beroerde, negatieve recensie heeft precies het tegengestelde resultaat: ik stop ermee, ik kan het niet!
Recensies zijn regelmatig onderwerp van gesprek met collega’s, vooral met collega’s met wie je een goede band hebt. Tegen wie je eerlijk durft te zijn, je eigen onzekerheid durft te tonen.
Tegen buitenstaanders doen wij, auteurs, allemaal stoer: ‘Ach, het is maar een mening van een persoon.'
En dat is ook wat je tegen elkaar zegt, als die ander trillend van ellende verwijst naar een beroerde recensie van zijn/haar boek.
En weet je, dat is ook zo, het is de mening van een persoon, die jouw boek las en beoordeelt. Misschien houdt hij helemaal niet van dat genre, dan vindt hij het al snel ‘niks’. En zeg nu zelf: wat is een goed boek?
Want wat de één een saai en waardeloos verhaal vindt, daarvan smult een ander! Dus het is betrekkelijk, die recensie. Je weet het, je weet het, maar waarom doet het dan toch zo zeer?
Het is een beetje je kindje, je je hebt het uitgebroed, met zorg geschreven. Je hart er een beetje ingelegd.
En het beroerde is, je kunt je niet eens verdedigen, het staat er gewoon, zwart op wit, voor iedereen te lezen: dit is een waardeloos boek, een saai verhaal, een voorspelbaar plot, een oppervlakkige story…
Ah kijk, nu doe ik het toch weer! Alleen naar het negatieve kijken. Een roman van mij kreeg op een website wel 20 recensies van lezers. 17 positief tot razend enthousiast, 3 negatief. En welke bleven in mijn hoofd hangen, denk je? Precies, die 3.
Misschien is dat tegenwicht toch goed: het houdt je met twee benen op de grond.

Afgelopen maanden werkte ik aan een nieuw Bijbels dagboekje. 365 Bijbelteksten met een korte bemoediging mocht ik zoeken en opschrijven.
Wat heerlijk om daar mee bezig te zijn! Geen moment angst voor slechte recensies als het in juli verschijnt.
Waarom niet? Omdat ik alleen maar woorden doorgeef van een Ander, woorden waarop niets aan te merken is, die nooit saai zullen zijn of langdradig, voorspelbaar of oppervlakkig.
Woorden van Hem, die van mij houdt; me niet afwijst, zoals soms een ongenadige recensent dat doet.
Zijn mening over mij is belangrijker dan die van welk mens dan ook!

filmmaker 2838945 960 720

 

Vliegen. > weblog Ina

Vliegen, ik houd er niet van en toch doe ik het steeds weer, gemiddeld zelfs 1 à 2 keer per jaar. Want ja, als je naar verre oorden wilt, zul je toch in een vliegtuig moeten stappen.
En dus loop ik steeds weer door de slurf de cabine is. Behoorlijk claustrofobisch als ik ben, begint daar mijn onvrolijke gevoel al. Maar oké, als iedereen dan maar op z’n plekje zit, alles te overzien is, haal ik al weer wat ruimer adem. En ik houd mezelf voor, wat ik ook anderen voorhoud die mijn vlieg-antipathie (vliegangst is een te groot woord) delen: Kijk eens hoeveel vliegtuigen er iedere minuut de lucht ingaan en vrijwel altijd gaat het goed… Statistisch gezien is het de meest veilige manier van reizen… En ga zo maar door, bla, bla, bla…
En toch houd ik er niet van!

Kort geleden was het weer zover, een reisje! De heenreis ging best goed, rustige vlucht, keurige landing. De terugreis was minder prettig, nou ja, vooral de landing dan. Er stond een harde wind, het vliegtuig schudde (on)behoorlijk heen en weer. En waarom zei de gezagvoerder dat we bij calamiteiten alle handbagage moesten achterlaten en het vliegtuig zo snel mogelijk moesten verlaten? Normaal zeggen ze dat toch nooit aan het eind van de vlucht?
Dat die vrouw achter me voortdurend angstig ‘oei’ en ‘aah’ riep, maakte het er ook niet beter op voor me.
Met een stevige klap kwamen we op de landingsbaan, commentaar rondom en een zucht van verlichting: we waren veilig geland!

Een van onze kinderen houdt ook absoluut niet van vliegen. Hem houd ik altijd voor: ‘Je bent in Gods hand, ook in het vliegtuig.’
Waarom denk ik daar dan zelf niet als eerste aan op die momenten? Waarom denk ik vooral aan de statistische gegevens en geven die me meer rust dan het me veilig weten in Gods hand? Misschien moet ik daar maar eens ernstig over nadenken tijdens de volgende vlucht…
Want ondanks mijn gedachte tijdens de laatste landing: ‘ik doe het echt niet meer’, staat de volgende vliegreis gepland voor over drie weken. Met tussenlanding.
Oefening in vertrouwen…

plane

 

Een stem van boven. > weblog Ina

Heeft u dat ook wel eens, dat je eigenlijk een duidelijke stem van boven zou willen horen? Hoe te beslissen in bepaalde omstandigheden, of gewoon te weten of je op de goede weg bent of niet? Soms bespringt opeens de twijfel je: moet ik hiermee doorgaan of beter opgeven? Of beroerder nog: je dènkt dat je goed bezig bent en achteraf blijkt dat je er helemaal naast zat…


Dat laatste maakte ik kort geleden mee, ik hoorde een stem van boven, een heel duidelijke stem!
Op de eerste zondag van januari reden we naar het hoge noorden. Daar, in een dorpje tegen de waddenkust aan, preekte een goede vriend van ons afscheid, hij ging met emeritaat. Het was een volle, feestelijke dienst. De organist liet het orgel jubelen en een trompettist maakt het allemaal nog mooier. En wij, in de banken, zongen uit volle borst mee. En we dachten, dat we goed bezig waren…


We hadden het eerste couplet gezongen van lied 283 uit de nieuwe liedbundel en namen al een hap lucht om het tweede couplet te zingen, toen trompet en orgel zwegen. En toen klonk de stem van boven…

‘Jullie zingen helemaal verkeerd, er zijn lange en korte noten! Jullie moeten goed luisteren, anders wordt het helemaal verknald!!’

Zo, dat was duidelijke taal! Voor de goede orde, het was natuurlijk een menselijke stem, de stem van de organist. Even bleef het stil beneden, toen klonk er een zacht gegrinnik, waarna het orgel samen met trompet weer inzette en wij beneden, geheel doordrongen van de boodschap van boven, een nieuwe kans kregen en keurig de overige coupletten zongen.


Tijdens de lange rit naar huis, dwars door donkere polderlandschappen, dacht ik nog na over de dienst èn over het ingrijpen van ‘boven’. En ja, zo kwam ik ook tot de conclusie, dat soms een duidelijk aanwijzing wel heel goed en nuttig kan zijn. Het liefst zouden we soms een stem uit de hemel willen horen, als het over grote dingen in het leven gaat. Maar het is goed te bedenken, dat we als mensen aan elkaar gegeven zijn om soms een waarschuwende stem te laten horen aan elkaar. In grote en kleine dingen. Het maakte in dit geval de lofzang mooier en beter!

Iets van elkaar tot een hand en een voet zijn… ( 1 Korintiërs 12).

organ

 

 

In de achtbaan. > weblog Ina

Onze oudste kleindochter, eigenlijk best een wat timide meisje, is een held in het pretpark!
Geen attractie te eng, geen achtbaan te spannend: zij gaat erin!
Een tijdje terug ging ze met ouders en zusje een dag naar de Efteling.
Trots vertelde ze, dat ze ook met haar vader in de Baron was geweest.
De Baron is in mijn ogen echt de vreselijkste, angstaanjagendste attractie, die ooit bedacht is.
Je gaat nadat je bent ingestapt, eerst 30 meter omhoog, dan in een enorme vaart loodrecht naar beneden, waarna je met karretje en al door een tunnel onder de grond doorgaat om, weer bovengekomen, nog een halve looping, een halve kurketrekker, een uitgerekte kurketrekker en een zeer scherpe spiraal maakt. Daarna volgen nog een camelback, wat dat ook zijn mag, en een bocht. Daarna is het ‘plezier’ voorbij!
Nee, nee, ik weet dat niet zo precies uit eigen ervaring. Deze informatie heb ik, zoals je zult begrijpen, opgezocht op m’n computer.
‘Vond je het niet eng?’ vroeg ik kleindochter, toen ik een filmpje zag, waar ze in die roemruchte Baron zat.
‘Nee hoor, het is spannend en leuk. En er kan niets gebeuren, oma, je zit toch vast!’

Precies, dat is het: je zit toch vast. Wat er ook gebeurt, welke wendingen, dat karretje ook maakt: de beugel houd je stevig op je plek. Misschien ben je wat dizzy als je uitstapt, maar je kunt niet vallen.

Zo aan het eind van het jaar moest ik opeens denken aan een achtbaan. De achtbaan van het leven.
Ook dit jaar is er weer van alles gebeurd. In mijn leven; en in het leven van anderen soms nog veel heftigere dingen.
Het leven leek soms even stil te staan, om je dan met een enorme vaart naar beneden te laten kletteren.
Over de kop of een halve spiraal, in je persoonlijke leven of in de wereld om je heen.
En zolang je leeft, kun je niet uitstappen, moet je mee, de ene looping na de andere. Soms een rustig stukje omhoog… maar dan, onverwacht misschien weer met een vaart naar beneden. Door donkere tunnels en weer naar het licht…
En ook dan gaat het maar om één ding: als je maar weet dat je stevig wordt vastgehouden.
Zoals de beveiligingsbeugel in de achtbaan of in de Baron, zo mag je vertrouwen, dat God je vasthoudt. Wat er ook gebeurt in je leven, hoe het ook tekeer kan gaan, hoeveel loopings het leven ook neemt! Je zult nooit uit Zijn hand vallen!

Gaat deze vergelijking niet een beetje mank?
Jazeker, de beveiliging van de achtbaan is mensenwerk.
De beveiliging van je leven is Gods werk!
Dat is pas echt veilig!

sunset 958145 1920

Voor alles is er een vastgestelde tijd... > weblog Ina

Voor alles is er een vastgestelde tijd

Prediker wist het al…

Als ik in juli al grote potchrysanten in de winkel zie, heb ik de neiging er stiekem tegen te schoppen! O nee hè! Die planten horen bij de herfst, daar heb ik nu echt nog geen zin in…

De chocoladeletters, die ik begin september al zag in de supermarkt, geven hetzelfde gevoel: te vroeg!

Pepernoten… mmm, dat wordt al een iets ander verhaal, ze knabbelen zo lekker weg, ook in september al.

Eind september lag de eerste dikke catalogus van een speelgoedgigant in de brievenbus. De kleinkinderen bladeren er driftig doorheen en wijzen aan wat ze gaan vragen voor sinterklaas.

En ja, de tuincentra zijn hier en daar al helemaal in kerstsfeer. Of wat daar voor door moet gaan.

Waarom zou dat toch allemaal zijn? Willen we de tijd snel om laten zijn, willen we in de zomer al de naar de herfst, kunnen we in oktober bijna niet wachten tot het december is?

Of is het alleen een commercieel verhaal, hoopt de middenstand dat we alvast drie chocoladeletters kopen en die oppeuzelen bij ons kopje thee?

Als er, twee maanden voor Pasen, al bakken vol chocolade paaseitjes in de winkel staan, stoort me dat veel minder. Integendeel: ik glimlach welwillend als ik er langs loop en mompel in mezelf: ‘Jaja, nog even en het is al weer zover!’

Ik heb zelfs de neiging maanden voor Pasen die chocolade eitjes te kopen.

Wat is dan het verschil?

Daar heb ik een poos over nagedacht en ik denk dat ik het weet.

Ik houd gewoon niet van de herfst en van de winter. Ik ben dol op de lente en de zomer. Dus logisch, dat ik in een zomermaand, nog niet door die chrysant herinnerd wil worden aan die naderende herfst.

Terwijl ik dit bedenk en opschrijf, schijnt een lekker herfstzonnetje op de prachtig verkleurende hortensia’s in onze tuin. Als ik heel eerlijk ben, vind ik de oudroze kleur die ze hebben gekregen, nog mooier dan het lichtroze van de zomer.

Kijk, misschien moet ik gewoon wat positiever gaan kijken naar het wisselen van de seizoenen.

Gewoon genieten van alles wat er te genieten valt, dus misschien ook van een stevige letter M van melkchocolade bij mijn kopje thee straks.

Als ik hem in m’n mond stop, kan ik me toch gewoon voorstellen dat ik op een paaseitje kauw?

Dat bedoel ik, het is maar wat je er van maakt!  

Maar toch… sluit ik me graag aan bij Prediker:

Er is voor alles in het leven een vastgestelde tijd…

herfst

Copyright Hervormde Gemeente Harmelen 2017 (klik hier voor de disclaimer)